Meteen naar de inhoud

Nordkalottleden: dwars door het Hoge Noorden

    De Nordkalottleden stond al een hele tijd op mijn bucketlist. 800km door de weidse en wilde natuur van Lapland. Een uitdagende trail: het pad is niet altijd even goed aangegeven, er zijn wel wat rivieren te doorkruisen en je komt echt niet veel mensen tegen. Maar je krijgt er zoveel natuurpracht voor terug. Narvikfjell (onderdeel van deze trail) was zelfs één van mijn favoriete stukken tijdens mijn thru-hike door Noorwegen in 2024.

    In deze gids:

    Route

    De Nordkalottleden is een tocht die je door de ongerepte natuur van Noorwegen, Zweden en Finland voert.

    Wanneer je de route van noord naar zuid wandelt, start je in het Noorse Kautokeino. Kies je, net als ik, voor de omgekeerde richting, dan kun je beginnen in Sulitjelma (Noorwegen) of Kvikkjokk (Zweden). Omdat de Nordkalottleden onderdeel was van mijn thru-hike door Noorwegen, koos ik voor een start in Sulitjelma. Dit deel van de route is spectaculair, met een ruig, rotsachtig landschap waarin je langs helderblauwe meren en gletsjers wandelt. Ben je meer een liefhebber van bossen? Dan is Kvikkjokk in Zweden misschien een betere keuze voor jou.

    Om deze lange tocht overzichtelijker te maken, heb ik hem opgedeeld in verschillende delen. Voor elk deel vind je op mijn blog een apart bericht met mijn dagindeling. Sommige etappes zijn misschien wat aan de lange kant, maar ze zijn vaak gemakkelijk op te splitsen in kortere stukken. Omdat je overal kan wildkamperen en er onderweg verschillende hutten beschikbaar zijn, kan je de route naar je eigen tempo en voorkeur indelen.

    Accommodatie

    Langs de Nordkalottleden zijn verschillende hutten en kampeermogelijkheden te vinden.

    Hutten langs de Nordkalottleden

    De hutten in Noorwegen zijn zelfbedieningshutten en hiervoor heb je een sleutel nodig. Ben je van plan om meer dan vier nachten in de Noorse hutten te verblijven? Dan is het voordelig om lid te worden van de DNT (Den Norske Turistforeignung). Met de sleutel kan je in bijna alle zelfbedieningshutten (uitzondering: de hutten in Reisa Nationaal park) en kan je op voorhand bestellen of ophalen in één van de DNT kantoren. De Noorse hutten zijn geweldig. Ze zijn vaak uitgerust met een gezellige leefruimte en keuken. Je vindt er vaak een gasvuur en een kachel met hout. Stromend water en douche is er niet, maar er is altijd een waterbron in de buurt. Er is ook vaak een aparte plek met droogwc. Welke faciliteiten er in welke hut aanwezig zijn, vind je gemakkelijk terug op de website van de DNT en ut.no.

    De Finse hutten zijn gratis maar heel basic. Soms vind je hier ook een gasvuur. Er is geen matras zoals in de Noorse hutten, maar een houten bed waar je je matje en slaapzak op kan leggen.

    De Zweedse hutten heb ik niet geprobeerd. Ik verbleef enkel in STF Ritsem. Dit is een bemande hut met uitgeruste keuken, douches, elektriciteit en de mogelijkheid om kleren te wassen.

    Kamperen langs de Nordkalottleden

    Wildkamperen is toegestaan langs de Nordkallotleden en is zeker een aanrader. Er zijn oneindig veel mooie plekjes om je tent neer te zetten!

    Eten onderweg

    Bij de meeste stukken van de Nordkallotleden wandel je dagenlang door de natuur. Maar er zijn wel enkele plekken waar je kan herbevoorraden:

    • Sulitjelma (Coop supermarkt), geen vriesdroogeten of sportzaak
    • Ritsem: zeer kleine winkel in hut met ontbijtgranen, vriesdroogmaaltijden (Adventure Food), snacks, crackers… De dichtstbijzijnde supermarkt is 186 kilometer verder.
    • Abisko: kleine winkel in de hut, voor de supermarkt kan je naar het centrum gaan 3 km verder
    • Kilpisjärvi: supermarkt met veel keuze, ook Real Turmat vriesdroogmaaltijden aanwezig
    • Kautokeino: verschillende keuze aan supermarkten, outdoorwinkel met vriesdroogmaaltijden

    Omdat de bevoorradingsmogelijkheden dus eerder beperkt zijn, stuurde ik naar sommige plaatsen een voedselpakket op met eten voor de volgende etappe.

    • Sulitjelma: Omdat de supermarkt niet heel groot was en ik graag Real Turmat mee heb op tocht, stuurde ik een voedselpakket op naar Sulitjelma Turistsenter.
    • Ritsem: Ook naar Ritsem stuurde ik een pakket, maar dit stuurde ik vanuit Noorwegen. Ritsem ligt in Zweden en dit zorgde voor een probleem. Mijn voedselpakket werd tegengehouden door de douane in Noorwegen en kwam niet op tijd aan. Ik deed mijn herbevoorrading uiteindelijk met wat ik kon vinden in het winkeltje van de hut. Hou er dus rekening mee dat wanneer je een voedselpakket wil sturen naar Ritsem je dit best vanuit een EU-land doet.
    • Kilpisjärvi: Ook naar Kilpisjärvi stuurde ik een voedselpakket. Dit stuurde ik naar de camping Kilpisjarven Retkeilykeskus. Maar dit was eigenlijk niet nodig want de supermarkt is goed uitgerust.

    Hoe zit het met water? Heerlijk aan Noorwegen is dat water bijna nooit een probleem is. Je komt elke dag verschillende stroompjes tegen waar je kan van drinken. Zelf nam ik niet meer dan een liter water mee.

    Hoe geraak je er?

    Het begin- en eindpunt is te bereiken met de bus. Plan je niet de volledige Nordkalottleden te wandelen, dan kan je inpakken op verschillende plaatsen onderweg.

    • Sulitjelma: Je kan de bus nemen naar Sulitjelma van Fauske of Bodø. Reisschema’s vind je terug op Reis Nordland.
    • Ritsem: Ook Ritsem is te bereiken met de bus vanaf Gällivare met de maatschappij Falcks Omnibus.
    • Abisko of Bjorkliden: Abisko heeft een station en is goed te bereiken met de trein. Vanuit Stockholm kan je de nachttrein nemen rechtstreeks naar Abisko met de treinmaatschappij SJ. Aanrader is toch wel om een bed te reserveren :). Dezelfde trein stopt ook iets verder in Björkliden, ook daar kan je dus makkelijk met de trein geraken.
    • Kilpisjärvi: Naar Kilpisjärvi kan je reizen met de bus vanaf Rovaniemi met de busmaatschappij Matkahulto. De dichtsbijzijnde luchthavens zijn Kittila en Tromso.
    • Kautokeino: De dichtsbijzijnde luchtaven in de buurt van Kautokeino is Alta. Busverbindgen kan je bekijken via Snelandia.

    Beste reistijd en het weer

    Ik wandelde de Nordkallotleden van 18 augustus tot 16 september. Ik vond dit zelf een heel fijne periode. De muggen waren al weg en de rivieren stonden laag. Daarnaast kon ik volop genieten van de herfstkleuren die in het Noorden van Scandinavië extra mooi zijn. Ze hebben er zelfs een term voor: Ruska. Als kers op de taart, zag ik ook verschillende keren het noorderlicht. Hou er wel rekening mee dat het, zeker in september, al erg koud kan worden. Verder mag je typisch Scandinavisch weer verwachten. Het kan alle kanten op: regen, wind, zon…

    Noorwegen heeft een geweldige weerapp om de voorspellingen te checken: yr.no. Het is heel gedetailleerd. Niet alleen kan je de temperatuur, hoeveelheid neerslag, daglicht en windsterkte checken, je kan er ook zien of er een grote kans is op noorderlicht. Ga je buiten het seizoen en wil je nagaan hoeveel sneeuw er nog ligt in de bergen, dan is senorge.no een zeer goede website.

    Niet alle stukken zijn even goed aangeduid of makkelijk te volgen. Ik had zelf papieren kaarten mee en downloadde daarnaast ook nog online kaarten van OutdoorActive op mijn smartphone.

    Papieren kaarten die ik gebruikt heb voor deze tocht:

    Wanneer je de sleutel bestelt, kan je de Noorse kaarten meteen mee bestellen vanuit de DNT webshop. Als lid van de DNT heb je namelijk korting op de kaarten.

    Een reisgids over Nordkallotleden bestaat (nog) niet in het Engels of Nederlands, maar wel in het Duits.

    Foto’s

    Ik vond de Nordkallotleden echt een prachtige tocht!

    Bivak bij Skaktarelva rivier
    Skaktarelva rivier
    Kamperen bij Voumahytta
    Isdalen
    Reisadalen
    Reisadalen